10 Ocak 2010 Pazar

burası catalonia herkes ayağa !!!

yürü be catalonia...

5 yorum:

Selocan dedi ki...

O takımdaki topçuların yarısı Dünya Kupası'nda "İspanya'da" forma giyecek ama ! Bu pankartı açan insanlar da olası bir Dünya Kupası'nı kazanma durumunda sokaklara dökülecek ! Bunlar reklam kokan hareketler. Bu sebeple sevmem Catalonia'yı. Delikanlı değiller.

sARu dedi ki...

neye göre sevmessin ?

sen franco sempatizanısın sanırım...

Selocan dedi ki...

Bu da işte aslında büyük bir sorun Catalonia'yı sevmezsen kesin Franco sempatizanısın. Yahu ne alakası var. Kimsenin sempatizanı değilim. Neye göre sevmediğime gelince zaten ilk yorumda yazmıştım ancak açayım biraz daha.

Katalanlar Franco döneminde zulüm görmüşler, ezilmişler ve isyan etmekte son derece haklılar. Ancak Franco döneminden sonra İspanya Katalanlara karşı hiçbir ayrımcılık yapmamış, kendi dillerinde istedikleri gibi konuşabiliyorlar, eğitim alabiliyorlar, bayraklarını ülke bayrağı gibi kullanıyorlar, çalışma-yaşama haklarında İspanyollardan hiçbir farkları yok. Kısacası ülkede bir ispanyol ne ise bir katalanda o. Yani Franco dönemi oldukça geride kaldı. Artık hiçbir ayrımcılığa maruz kalmıyorlar, artı olarak ispanya'nın bütün kaynaklarından sonuna kadar yararlanıyorlar. Ekonomileri ispanya ile ayrı değil, sonuçta ispanya gibi büyük bir ülke sayesinde kendi ekonomileri de oldukça iyi. Bazı ülkerlerde olduğu gibi yalnız bırakılmıyorlar.

İspanya hükümeti katalanların toplanıp bir takım bölgesel kararlar almalarına karışmıyor. Katalunya bayrağını açtığın zaman veya Madrid'de katalanca konuştuğun zaman polis azını burnunu kırmıyor. Hiçbir kısıtlaman yok. İspanyollar sana bütün haklarını sonuna kadar vermiş, hatta bağımsızlık için yaptığın toplantılarına dahi karışmıyor. Demokrasinin belki de bokunu çıkartmış İspanya. Fakat bütün bu ferahlığa ve bağımsızlığa karşı bu adamlar saçma sekilde ispanyayı düşman bellemişler. Hala Catalonia is not spain diyebiliyorlar. Hala Puyol Madrid'e gol atınca Katalan bayrağını nefretle Pereze karşı öpüyor.

Sen düşünebiliyor musun Katalunya İspanya'dan ayrılsın, ne kadar büyük bir ekonomik sıkıntı olacak. Orda o pankartları açanların hepsi İspanyaya göç edecek çalışmak, yaşamak için.

Ayrıca dediğim gibi madem bu kadar nefretin var. Futbolcuların İspanya forması giyip çıkmasın Dünya Kupasına, ya da sen bu pankartı madem açtın, Dünya Kupasında destekleme, kupayı kazanırsa ispanya, sokaklara çıkma. Ama daha önce de gördük, bunların hepsini yapıyorlar. Demek ki bir tezat var ortada...

Ya da Senin o pankartı açmanda hiç bir suç unsuru görmeyen İspanya'dan nefret etme... Sana hiç bir hak eşitsizliği yapmayan bir ülkeye, ayrıca kendi ekonomisinden de yaralanmana ses çıkartmayan, senin yaşamanı sağlayan ülkeye düşman olma. Bu açıdan biraz haksızlık yapıyorlar. Franco döneminde bu isyanlar oldukça normal ona lafımız olamaz, ancak şuan oldukça saçma... Zaten kendileri de yukarıda yazdığım tezatı yaşıyorlar. Dünya Kupasında da göreceksin yaşadıklarını.

Aslında bu durumu ülkemizde yaşanan durum ile kıyaslayabilir ve olayı daha rahat kavrayabiliriz. Sen bu pankartı ülkemizde açsaydın bir maçta, neler yaşanırdı bir düşün. Ayrıca katalanlara verilen özgürlüğün 10'da 1'i sana verilmiyorken.

sARu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
sARu dedi ki...

ya aslında ilk yorumum çok uzundu ama arkası geleceği ve konunun gereğinden fazla uzayacağını düşündüğüm için kaldırdım...

barcelona iidir dielim ;) puyol'un bayrak öpmesi gelenektir, yine atsın yine yapar ;)