14 Ocak 2010 Perşembe

İhale Digitürk'e Kaldı.. Koz Maça..


Yayın ihalesini 321Milyon Dolara Digitürk aldı. Aslında kazanan Telekom oldu. Kaybeden futbolsever olacak. Digitürk'e giren çıkan yok, olan Mehmet Emin Karamehmet'in grubuna oldu.

Telekom nasıl kazandı? Türk Telekom teklifler 300 milyon dolar seviyesine ulaştığı zaman ihaleyi almak istemediği bariz belli oldu. Zaten Türk Telekom yeni kanal kuracak olması, şifreli yayın için dekoder, teknik ekip, ekipman gibi masrafları yüzünden ihaleye 1-0 geriden başlamıştı. Türk Telekom'un amacı Turkcell. Digitürk ilk verdiği teklifin üzerine 101Milyon Dolar fazla verdi, bu 101Milyon Dolar Mehmet Emin Karamehmet grubundan özellikle Turkcell'den çıkacağa benzer. Türk Telekom Turkcell ile başa çıkabilmek için fırsatını iyi kullandı.

Digitürk'ün hali hazırda 800.000 abonesi var, yeni aldığı ihale ile kar etmesi için abone sayısını tam 2 katına çıkarması gerektiğini söylüyor ekonomistler, ya abone sayısını 2'ye katlayacak yada Spor paketinin fiyatını 2'ye katlayacak. Eğer spor paketi fiyatları 2ye katlanırsa stadyuma gelecek taraftar sayısı artar, stadyuma gelecek taraftar sayısı artınca bilet fiyatları artar, bilet fiyatları artınca çekirdekçi taraftar sayısı artar, tribünler biter.

Giren Çıkan Futbola!

4 yorum:

petit dedi ki...

Abone sayısını 2'ye katlama ihtimali çok zor. Spor paketinde mutlaka bir oynama olacaktır ama onun da 2 katına çıkma ihtimali bana göre çok zor.
Digiturk bu parayı nereden çıkaracak bilmiyorum. İşi hiç kolay değil ama bence bu durum tribünler için kötü değil iyi olacak. Kulüpler çok iyi paralar kazanacaklarından kombine fiyatlarında yerinde sayma veya düşme yaşanabilir.

sARu dedi ki...

son paragrafına kdr tamamiyle sana katılıyorum oli...

ama son paragrafta yazdıkların çok olağan gözükmedi... yayıncı kuruluşun paket fiyatını yükselttiğini düşünürsek her maç full oynama ihtimali belirmiş olucak klüpler için, dolayısıyla bu fırsatı kaçırmak istemeyen ve zaten yayın gelirinden ciddi gelir kazanan klüpler bilet ve kombine fiyatlarını düşük tutup hele ki kapasitesi büyük olan stadlarda hemen hemen her maçını dolu tribünlere oynayacak...

arnawut dedi ki...

digitürk fiyatlarda yüksetmeye giderse bırak abonmanlarını X2 yapmayı, yarı yarıya azaltır.

Bu adamların kar etmesinin tek yolu, federasyonla birlik olup ligi yurtdışına pazarlamak gibi görünüyor ki kendileride böyle düşünüyor. yapamazlarsa ne olur hiç bilmiyorum...

oLi dedi ki...

ortadoğu ve arap yarım adasında inanılmaz derecede türk futbolu seviliyor oraya giden gelen ve oradan konustuğum arkadaşlardan gelen bilgiler öyle, sanırım digitürk'ün de yapacağı açılım o tarafa doğru olacak yoksa avrupaya super ligi satmak hayal gibi olur. Anca bizim burada olduğu gibi iskoç ligi hollanda ligi gibi olur avrupa da süper lig.

Bu arada dün akşam birşey daha öğrendim bu ihalenin kapsamında Süper Lig'in isim hakkının pazarlanması da varmış. Turkcell Super Lig seneye sözleşmesi sona eriyor. Bunun satışı da 40milyon dolardan aşağı olmaz herhalde..