18 Mart 2010 Perşembe

Dönmeyi düşünmediler...


"Ben size taarruzu değil ölmeyi emderiyorum" dedi Mustafa Kemal, onlar da geri dönmeyi düşünmediler...
Bu sancak Çanakkale savaşında 'geri dönmeyi düşünmeyen' ve tamamı şehit düşen 57. alayın sancağıdır.
Halen Melbourne-Avustralya müzesinde sergilenmekte olan sancağın plaketinde şöyle yazar:
Bu Alay Sancağı, Gelibolu savaş alanından getirilmiştir ama esir edilememiştir. Türk Ordusu'nun geleneklerine göre bir alayın sancağı, alayın son eri ölmeden teslim edilemez. Bu sancak, sonuncu muhafızın da altında ölü olarak yattığı bir ağacın dalına asılı olarak bulunmuştur. Kahramanlık timsali olarak karşısında duran bu Türk Alay Sancağı'nı selamlamadan geçmeyin

Türk Bayrağı'nı yere düşürmeyen, alay sancağını son nefesini vermeden önce ağacın dalına asan, Çanakkale'den düşmanı geçirmeyen tüm Çanakkale şehitlerinin mekanı cennet olsun, 18 Mart resmi tatil olsun.

4 yorum:

Mehmet Bilgehan Merki dedi ki...

Yazınız çok güzel, enfes. Sadece 18 Mart resmi tatil olsun sözünüze katılmıyorum. O gün hayatlarını vererek yurdu kurtaran dedelerimiz sebebiyle yan gelip yatma günü ilan etmemiz biz torunlara çok ayıp olmaz mı?

petit dedi ki...

Resmi tatil olsun derken amacım tabii ki yan gelip yatma günkü ilan edilsin değil. Tam tersine bugünün önemini anlatmak ve anlamak için 18 Mart resmi tatil olmalı.

oLi dedi ki...

türk milleti olarak tatil anlayışımız gezmek, tozmak veya uzun uzun uyumak.. hele bide cumaya pazartesiye gelsede yakın yerlere tatile gitsek anlayışında olduğu için gerek yok gibi..

ama 18 mart resmi tatil olsun o gün çanakkaleye gidelim şehitlerimizi analım veya şehirlerde çeşitli anma gösterileri yapılsın, ona varım..

sARu dedi ki...

çok başarılı petit eline sağlık :)